La música, llengua universal

Print Friendly, PDF & Email

Per participar a la taula de cors de Sarrià com a representant del cor d’Adèlia, tinc la oportunitat d’escriure el programa de la Primavera Coral 2008 de l’espai Pere Pruna: La música, llengua universal:

Primavera Coral 2008 Centre Cívic Pere Pruna

Els aborígens australians parlen d’éssers totèmics que deambulaven pel continent cantant el nom de tot el què se’ls posava per davant: ocells, animals, plantes, roques, basses… i amb aquest cant donaven vida al món. I diuen que els ensenyaren els traços de la cançó: cada grup només coneix el tram que delimita el seu territori.

La música dels pigmeus a la selva és tot un tresor. Interpreten increïbles cants corals que reflecteixen tant un ordre social allunyat de la jerarquia com una harmoniosa relació amb la natura. La música és tan antiga com l’ésser humà, totes les cultures conegudes han tingut alguna manifestació musical.

La música activa els mecanismes neuronals més profunds, modifica l’estat d’ànim. Dóna color a la vida, l’enriqueix. Uneix la gent. Posseeix una increïble capacitat de comunicació. El denominador comú és la troballa d’una via per viure, íntimament, alguns dels misteris fonamentals de l’existència humana. Seria incomprensible la nostra existència sense la música: conté una certa dosi d’eternitat.

Cristina Junyent
Cor d’Adèlia