Terratrèmol a L’Aquila

Print Friendly, PDF & Email

Dilluns 6 d’abril de matinada hi va haver un greuterratrèmol de 5,8 graus de magnitud a l’escala Richter a L’Aquila, Abruzzi, Itàlia. Els satèl·lits ho van enregistrar, com es pot veure a la imatge.

La península Itàlica com la península Ibèrica són a una zona de convergència de dues grans plaques tectóniques: l’eurasiàtica i l’africana. A gra més fi, hi ha microplaques de centenars de kilòmetres, que es desplacen permanentment, i que delimiten sistemes de falles més petites. En el cas de L’Aquila van paral·leles als Apenins, com mostra aquesta imatge de la NASA.

Els Apenins, a l’hora de la seva formació, es trobaven en una disposició molt diferent de l’actual. De fet, en el seu primer moment eren una prolongació dels Alps, i lligaven la cadena alpina amb les serralades meridionals de la península Ibèrica, però van patir una rotació antihorària que va bascular al golf de la Ligúria [+].

Sigui quina sigui la història geològica, es tracta d’una zona sísmicament activa.

Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia