Molts records per a Ivànov

Print Friendly, PDF & Email

Ahir vaig veure Molts records per a Ivànov al Círcol Maldà.Pep Tosar i Albert Tola han fet una versió contemporània de l’obra existencialista de Txèkhov, Ivànov (1887).

L’adaptació es manté com a obra de teatre de l’estat d’ànim. Ivànov, ara un intel·lectual, dramaturg i escriptor de llibres i articles, està submergit en una profunda crisi que veu reflectida en el pensament de Pasolini (1974):

“Aleshores, jo penso això: el feixisme, el règim feixista, no és altre cosa que un grup de criminalsal poder,
però aquest grup de criminals en realitat no ha pogut fer res,no ha aconseguit incidir en la realitat del nostre país.

Ara, en canvi, passa el contrari.El règim és un règim democràtic, etcètera etcètera,
però l’acuturització, l’ homologació que el règim no va aconseguir obtenir en absolut,
el poder d’avui, és a dir, el poder de la societat de consum, en canvi,
l’aconsegueix obtenir perfectament tot destruint les diverses realitats particulars,traient realitat a les diverses formes d’ésser home que el nostre país ha produït històricament de forma molt diferenciada.

I aquesta aculturització ens està destruint, i no puc dir altre cosa: el veritable feixisme és precisament aquest poder de la societat de consum que ens destrueix. I aixó ha passat tan de pressa que de fet gairebé no ens n’hem adonat.Ha passat en els últims cinc, sis, deu anys.Ha estat una mena de malson en el qual hem vist destruïr-se el país al voltant nostre fins a desaparèixer. I ara, mentre ens despertem, prenem conciència d’aquest malson i ens adonem de que ja no hi ha res fer.”

L’adaptació del text; la posada en escena, teatre i gravació; l’escenografia amb un escenari i la rèplica; l’actuació de tots (vull destacar la de Lina Lambert a mesura que avança la malaltia), les converses entre Ivànov i Eugeni, la música que sona i com s’expressa… Quin goig!

La van estrenar a Palma.
Molts records per Ivanov
serà al Círcol Maldà del 17 d’abril al 31 de maig de 2009.
Director: Pep Tosar
Intérpretes: Pep Tosar, Lina Lambert, Blai Llopis, Laura Aubert i Xavi Frau.