Blau pastel

Print Friendly, PDF & Email

Fa uns quinze anys, una parella formada per una noia de Chicago i un belga, van comprar una casa a Lectoure, la Gascunya.

Poc imaginaven aleshores què els esperava. La història de la casa els canviaria la vida. A partir del blau dels porticons, van esgarrapar la història i van saber que vivien allà on hi havia estat un taller de producció de blau pastel, el bleu de Lectoure.

El blau anomenat pastel s’obtenia a partir d’una asteràcia (=composta) de flor groga (Isatis tinctoria). I al Llenguadoc, i la regió de Toulouse concretament, la producció màxima -que va tenir lloc entre els segles XV i XVI- va permetre un desenvolupament econòmic notable, que es veu reflectit en molts edificis. Es va acabar, quan es va generalitzar l’ús de l’índigo (obtingut de Indigofera tinctoria) i, posteriorment, de les anilines.

Ara, aquesta parella, remenant arxius, han recuperat, no només la història i com obtenir un colorant natural, sinó que en noves aplicacions intenten obtenir fins i tot pintura de cotxes. N’estan fent proves. No cal dir, que ells dos van vestits sempre de blau.

I, una nota final, si aneu a la zona, us recomano que us allotjeu a Bénazit. Parets de pedra, terra i sostres de fusta, i bon menjar pacifiquen l’esperit.