Descobreixo a la terrassa una papallona dels cards (Vanessa cardui). El sol ja comença a picar.
Ahir vaig sentir dir a Constantin Stefanescu* que enguany hi havia hagut moltíssimes més papallones dels cards vingudes d’Àfrica. No sé si recordo bé, però crec que va dir de l’ordre de mil vegades més. Van començar a arribar a finals d’abril i ara comencen a aparèixer les que ja han nascut aquí i migraran cap al nord buscant la fresca.Les arribades fugen de l’espatarrant sol africà, arrossegades per les masses d’aire que aprofiten per migrar, i que alhora arrosseguen la pols sahariana*. A Catalunya, a Andorra i a les Illes de Menorca i Eivissa s’està duent a terme el projecte Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS), que fa un seguiment de les poblacions de papallones diürnes mitjançant censos setmanals*.
Vanessa cardui(abansCynthia cardui; o viceversa, però no n’he desfet l’entrellat) és una papallona diürna, d’aquelles que tenen les antenes acabades en forma de maça i pleguen les ales perpendicularment. Pertany al grup dels lepidòpters, nom que els és donat per la característica més notable dels adults: són animals amb ales (del grecpteron) recobertes d’escates (també del greclepidos).
No cal patir, no són plaga només si les carxoferes són en flor. Aprofitem la visió de sa visita. * Per a saber-ne més: entrevista a Anna Àvila i entrevista a Constantin Stephanescu.
Hola Cristina, molt interessant aquest bloc. En relació al pas, tan abundant enguany, de Cynthia cardui, en Pons Feliu ha relatat al fòrum "Auscat" que el 3 de juny va presenciar autèntics rius de centenars o milers d'aquestes papallones arreu del Cap de Creus. Es veu que els turistes de Sant Pere de Rodes al·lucinaven!
No sé si pot tenir-hi alguna cosa a veure, però aquest març nosaltres vam estar al Marroc i realment era espectacular la florida i la vegetació que hi havia. Es veu que feia molts anys que no es veia una cosa així.