Refugi 307

Print Friendly, PDF & Email

Ahir vaig visitar el refugi 307, al carrer nou de la Rambla, organitzada pel Museu d’Història de Barcelona. Isabel Núñez llegia uns textos sobre la guerra de Mercè Rodoreda, Dubravka Ugrešić, Aleksandar Hemon, Alberto Méndez, Natalia Ginzburg, Cuito, Vladimir Tasić, Mario Rigoni Stern, i Maria Zambrano.

La lectura descrivia les angoixes de les persones en temps de guerra. Em van impressionar especialment les descripcions dels suïcides durant la guerra. El poc valor a la vida es contagia.

La visita a un lloc com el refugi, fred i humit el mes d’agost, impacta. Per més que coneguis la història. El febrer de 1938 deuria ser inhumà: les condicions de salubritat, aglomeració, nerviosisme, depressió, angoixa insuperable… els humans ens acostumem a tot, diuen. Però hi ha un cost.

Tot plegat, malgrat les lleugereses del guia, em va deixar el cos diferent. Els tres cossos, que diu la meva profe de ioga: el físic, el mental i l’anímic. Diguem-ho així.

Se’m va fer present la meva àvia quan m’explicava el seu reflex en sentir les sirenes (dos minuts màxim abans del bombardeig, perquè els qui avistaven els avions eren els barcos del govern de la República disposats davant de la costa).

Prenia els seus dos fill de la mà (desprès en van nèixer dos més): ma mare i el seu germà gran, i baixaven corrents al refugi. Si no tenien temps s’aixoplugaven a casa deTete Montoliu, que vivia a la planta baixa de l’edifici. Em pregunto a quin refugi aniria, a la plaça Universitat? També m’havia dit al metro… a quin?

També recordo l’altre avi, m’explicava el meu pare, que era el responsable de la seguretat del seu edifici; tothom havia d’evacuar en sentir les sirenes. Feta la feina, es veu que el que evacuava era ell.

Podria tornar a passar? Ara sabem que la resposta és sí.

Com evitar-ho? No hem d’oblidar. Com a mínim.

Altra informació:

Llibre sobre elRefugi 307, de Joan Villarroya, Judit Pujadó i Valerie Powles, editat per l’Ajuntament de Barcelona.

Altresrefugis antiaerisque es poden visitar a Barcelona.

Refugis afectats per l’AVE.

Article sobre Els refugis a Barcelona.

Testimoni des de la rereguarda.

Mirant el cel.

El bombardeig de la ciutat de Dresde.

VISITA AL REFUGI 307

CALENDARI: 4 i 25 d’agost.

LLOC: Centre d’Interpretació Històrica / Refugi 307

c/ Nou de la Rambla, 169
HORARI: 21 h

PREU: 10 € (inclou copa de cava)
INFORMACIÓ I RESERVES: Tel.: 93 256 21 22Fax:
Email: reserves-mhcb@bcn.cat
Horari d’atenció: de dilluns a dijous, de 10 a 14 h i de 16 a19 h. Divendres de 10 a 14 h