Bogolan

Print Friendly, PDF & Email

L’altre dia vaig visitar la seu de CAT-SYA, i em vaig fer amb un tros de roba de bogolan. M’agraden l’agradable tacte i el relaxant color de l’argil·la que el tenyeix. De vegades el contrasten amb negre absolut i amb blanc. El nom ve de la paraula bambara ‘roba de fang’.

Cusen tires estretes de cotó bast per a fer les peces de la mida que volen. Els patrons acostumen a ser geomètrics, tot i que, de tant en tant, també hi poden estampar imatges figuratives: cabanes de fang amb sostres de palla, pous, olles bullint…

A la Smithsonian donen instruccions per fer el teu propi bogolan; abans, fins i tot oferien un salvapantalles amb imatges de bogolan (ara no es troba). També hi ha una associació Ndomo per recuperar les tintures naturals. I aquí hi ha un vídeo sobre com es tenyeix.