Nova projecció de La ciutat oblidada

Print Friendly, PDF & Email

Mai no m’havia passat que s’adrecessin a mi els autors d’un dels documentals sobre els que escric. Entenc, però, que en aquest cas és més fàcil per ser proper; però no em fa minvar la sorpresa agradable.

Com el considero d’interès i em demanen que en faci difusió, el copio. Perquè millor que ells no ho explicaré; i dóna la sensació que déu haver estat enviat a diversa gent, així que no és exclusiu. Per tant, no crec que hi hagi cap problema.

Allà va.

Benvolguts,
Hem pogut veure que al blog “Mirar el Món” de Cristina Junyent destacàveu una informació sobre el documental “Barraques. La ciutat oblidada”.

Us volíem informar de l’emissió d’aquest documental, dijous 14 de gener, a les 23:25 hores, al programa “Sense Ficció” de TV3.

“Barraques. La ciutat oblidada” presenta el fenomen del barraquisme a Barcelona entre els anys 40 i l’enderroc dels últims grans nuclis de barraques just abans dels Jocs Olímpics, a través del relat de les persones que hi van viure. Molts eren perdedors de la guerra civil que fugien de la fam o de la repressió i buscaven la manera de començar una nova vida en barris com el Somorrostro, el Camp de la Bota i els múltiples nuclis de barraques que s’estenien per tots els districtes de Barcelona, fins i tot en zones benestants com la part alta de la Diagonal. La celebració de grans esdeveniments com el Congrés Eucarístic implicava l’enderroc de barris sencers en pocs dies.

Les imatges d’arxiu, de fotògrafs i cineastes, ajuden a fer visible aquella realitat que les autoritats preferien no veure o que, durant un temps, van intentar reprimir sense gaire èxit. A través d’aquestes imatges i de la mà dels protagonistes es fa un recorregut dels paisatges on van viure, que les transformacions urbanes han modificat radicalment. En alguns punts, com al voltant de les antigues bateries del Turó de la Rovira, encara són visibles els vestigis de les barraques enderrocades; aquest i altres indrets de la ciutat, com les platges on hi va haver el Somorrostro i el Camp de la Bota o la muntanya de Montjuïc, són llocs de memòria que la ciutat encara no ha reconegut prou.

També es descriu la construcció dels nous barris com Can Clos, la Trinitat Nova , Canyelles o Sant Cosme, on es va traslladar els barraquistes, i la llarga lluita que van haver de protagonitzar des de les associacions veïnals per aconseguir la remodelació d’aquests barris.

El documental amplia i desenvolupa el tema que vam abordar en el programa30 Minutsl’abril de 2009. Inclou nous testimonis, altres històries i una nova recerca documental. Es va projectar en diverses sales de cinema el novembre passat com a Documental del Mes i va rebre el premiCinema Rescata la millor recerca de material d’arxiu al festivalMemorimage 2009.

Aquest és l’enllaç al comunicat de premsa del documental. Triga una mica en obrir perquè pesa bastant.

Us agrairíem que poguéssiu informar de l’emissió als que creieu que els pugui interessar. Adjuntem una nota de premsa i un cartell.

Al web del programa “Sense ficció” també hi ha informació que s’anirà actualitzant.

La resposta al30 Minutsi a les projeccions del Documental del Mes han estat la prova que tota una part de la història havia estat massa silenciada, i que són moltes les persones que hi reconeixen una part important de la seva vida personal i familiar o que descobreixen una realitat de Barcelona de la qual no havien tingut mai notícia.

Salutacions i bon any!

Alonso Carnicer i Sara Grimal

“Sense ficció”

Àrea de Documentals TV3

08970 Sant Joan Despí