L’obra d’Eugeni Sierra

Print Friendly, PDF & Email

Ahir vam tenir el privilegi que la família Puche ens expliqués l’exposició Eugeni Sierra, les passes d’un il·lustrador internacional, que es pot veure a l’Institut Botànic, a Montjuic.

Des de ben petit, Eugeni Sierra i Ràfols va mostrar el seu talent per dibuixar i la seva vocació concreta per la botànica. Descobert per Rosa Sensat i Pius Font i Quer, va poder excercir la vocació vinculat a l’Institut Botànic. Va il·lustrar la Iniciació a la Botànica, entre d’altres.

Fins i tot en els anys de la guerra i la postguerra va mantenir la vocació de recol·lectar, classificar i dibuixar espècimens; però les magres condicions econòmiques i la situació d’ofec el van dur a emigrar a Xile.

A Xile va viure 22 anys fins que, la situació familiar i altre cop l’ofec social després del cop que va enderrocar la democràcia al país andí, el van fer retornar.

A Barcelona, en paraules de Ramon Folch, va estar desaprofitat en el seu retorn. Les observacions que va fer a alguns botànics els van permetre de trobar subespècies, com va ser en el cas de la rogeta (Rubia peregrina), amb Àngels Cardona.

Ramon Folch li va encaregar les il·lustracions de moltes de les seves obres: La vegetació dels països catalans, Història Natural i Biosfera. Quan treballava per aquesta obra, vaig conèixer Eugeni Sierra un dia que va venir a lliurar-nos unes il·lustracions per a la flora mediterrània als diferents indrets del món, el tema del volum cinquè. Deuria ser l’any 1992.

Aleshores Sierra ja estava malalt, cansat de la vida, però continuava dibuixant i descrivint els seus dibuixos amb una il·lusió que li feia canviar de cara.

Si podeu i voleu veure qui era la persona que va fer molts dels dibuixos que els nostres ulls han vist a molts llibres comuns (el preciós i inigualable Plantas medicinales: el Dioscórides renovado de Font i Quer), teniu temps fins al desembre.