Moviments de la Lluna

Print Friendly, PDF & Email

La Lluna, a banda de girar sobre ella mateixa en un moviment de rotació, que pràcticament no veiem perquè dura el mateix que el de la Terra, té un moviment de translació entorn el nostre planeta. Aquest moviment de translacióel veiem mes a mes.

Per nosaltres la Lluna surt cada dia gairebé una hora més tard. Això és perquè, si triga 28 a fer el moviment entorn la Terra, que gira entorn 24 hores, ens surt un lapse de retard de 50,4 minuts.

Cal calcular que a cada revolució de la Terra la Lluna es desplaça 360º en 28 dies, això fa que cada dia ho faci 12º51′. I, en relació a la Terra: 12º51′ / 360º x 24 h x 60 min/h = 50,4 minuts al dia.

Però, pel desplaçament en la sevaòrbita complexa, sobre la que intervé la força de gravetat del Sol i de la Terra, triga més de 18 anys a fer-la completa. Si la distància mitjana és de 384.400 km en promig, s’estima que avui, que és plena, s’acostarà a la mínima distància està a uns 356.587 km, i per això la veiem tan impressionant, perquè està més propera.

Més informació:

I Lluna blava
Eclipsi per acabar l’any
Lluna plena i equinocci

Foto: Luc Viatour a Wikipedia commons

Nota: post especialment dedicat a Pepi.