Radioactivitat natural

Print Friendly, PDF & Email

Al post Física i Química, tercer cafè científic de l’hivern Marisa hi va penjar una pregunta:

“Et puc fer una pregunta sobre allò que li vas comentar a en Javier Castelo de les roques que tenen elevada radioactivitat natural? La radiació natural que desprenen podria ser perjudicial per a les persones que visquessin a prop?” I en Javier respon:

“Hola, els valors de radiació natural, tal com vaig comentar, són diferents segons el lloc de la terra on estem. Hi ha llocs on el nivell de radiació és superior a altres degut a la composició dels elements naturals del sòl. Aquest llocs no estan a la península Ibèrica, ni requereixen cap acció preventiva a menys que s’utilitzin com material de la construcció d’habitatges.

Un dels elements radioactius del sòl és gasos: el radó. Aquest gas emana més o menys del sòl segons les variacions de la pressió i humitat atmosfèrica i, com a gas, ocupa tot el volum que el conté.

El gas radó proporciona més del 50% de la dosis que rebem de totes les radiacions naturals i per aquest motiu s’han fet mesures d’aquest gas obtenint-se mapes de radó a Europa.

Un cop avaluat el mapa en el territori i a les activitats humanes en mines i subterranis com el metro, actualment s’està mesurant la concentració en 8000 vivendes a Espanya formant part d’un programa europeu del mapa de radó als habitatges. La UAB participa en la seva elaboració.

La prevenció en front d’aquest gas radioactiu natural és ventilar la casa 10 minuts diàriament com s’ha fet tota la vida per ventilar les habitacions on s’acumulen el diòxid de carboni resultant de la respiració i altres gasos.

Salutacions cordials, Javier”