Per Santa Llúcia, pas de puça

Print Friendly, PDF & Email

Estava preparant un post per al meu blog, i m’adono que la lectora corrent escriu un al seu fent la mateixa observació, però donant una altra explicació. Es diu que, per Santa Llúcia, pas de puça i per Nadal, pas de pardal.

Pot fer referència, és clar, que si el solstici és entorn el 21 de desembre (concretament enguany el 22 de desembre a les 05:31h), cap al 25 es notarà un xic el creixement de la tarda.

Penso que, en realitat fa referència a una posta de sol més tardana, ja que entre el 2 i el 15 de desembre (és a dir, ara) el sol es pon oficialment a les 17:22h; el dia anterior i el posterior l’hora de la posta va ser i serà les 17:23h.

Els dies, però, segueixen sent més curts perquè surt més tard: avui, oficialment, a les 08:08h. I encara arribarem a les 08:18h entre el 3 i el 6 de gener, que serà quan arribarà al màxim a partir del qual, el Sol sortirà més aviat. Certament els dies són més curts, però hi ha un desplaçament horari.

Més informació:

Solstici d’hivern i eclipsi, la nit més fosca (22/12/2010)

Solstici d’hivern (21/12/2009)