Transfusió de sang al front

Print Friendly, PDF & Email

Durant la guerra civil espanyola, el Servei de Transfusió de Barcelona dirigit per Frederic Duran i Jordà enviava setmanalment camions al front per transfondre els soldats ferits en el camp de batalla. Era la primera vegada a la història que funcionava un servei d’aquestes característiques.

Duran va fer instal·lar dos grups electrògens en un camió de quatre tones de pes, que havia fet el transport de peix. Condicionat, doncs, per mantenir la sang a uns 2ºC, recorria uns 300 km per mirar de mantenir les existències de 35 litres de sang a cada hospital del front de batalla.

En 30 mesos de funcionament, el Servei de Transfusió de Barcelona va registrar uns 28.900 donants, va realitzar més de 20.000 donacions, i va processar i va preparar per transfondre 9.000 litres de sang. 

Més informació:

Frederic Duran i Jordà (2010): omniscellula núm. 24

R. W. B. Ellis: Blood Transfusion at the Front (Film by Dr. Frederic Duran-Jordá, Chief of the Spanish Government Blood-transfusion Service). Proc R Soc Med. 1938 April; 31(6): 684–686.

Frederic Duran i Jordà: viquipèdia.
Foto: Royal Society of Medicine