Premi SCB a la divulgació científica

Print Friendly, PDF & Email

1/13 La #divulgaciócientífica, com a producte secundari de la #recerca, no sempre és reconeguda. Obro el meu primer fil de twitter amb quatre pinzellades sobre la seva importància, que la sorpresa d’ahir no em va deixar embastar. @ACCC_

2/13 Gràcies @SCB_iec x fantàstica sorpresa a la #NitBio2022, al consell directiu i l’equip que va organitzar els #PremisSCB2022. Guanyar el premi de #Divulgació lliurat per #martaclari al claustre de l’@iec ha estat fantàstic. Enhorabona a tots els altres finalistes i premiats!
@mamartirenom @criscanestro @sandrauve @marcguellc

3/13 Vam ser premiades @cristinalosant1 i @cristinajunyent pels llibres infantils “Tots som parents” i “Tots som diferents”, 2 guies visuals que expliquen als infants com és el món i com són les poblacions on viuen. Sense els dibuixos i la connexió que ens uneix, impossible.
@cavallfort #ElTatano

4/13 Sense el criteri de @noemMercadCapel i l’equip de @combeleditorial, tampoc. Comprenen que cal que dotar de coneixement científic els petits. Gràcies per confiar en la nostra idea de #Divulgació en aquest cas i en el cos humà.

5/13 Per què és important la #divulgaciócientífica? Perquè les persones que comprenen els mètode científic són menys propenses a creure de manera acrítica el que llegeixen; discerneixen afirmacions científiques vàlides de falses o enganyoses.

6/13 I cal criteri x aconseguir transformació social q cal x acarar els reptes de l’emergència climàtica i el canvi global; noves pandèmies i desinformació. Només el #coneixementcientífic pot ajudar a crear corrents d’opinió que forcin el poder polític o econòmic a mitigar-los.

7/13 Invertir en recerca és invertir en futur. Un país no és ric perquè inverteix en ciència, és ric perquè ho ha fet abans. La recerca, el desenvolupament i la innovació són les clau del progrés. #sensecièncianohihafutur i la inversió té molts retorns. @GemmaGeis

8/13 L’instrument que separa percepció d’objectivitat és el mètode científic. Un dels sistemes més poderosos creats pels humans per trobar resposta a gairebé qualsevol pregunta. Permet diferenciar entre un fet i una opinió. I és una peça clau en l’avenç del coneixement.

9/13 Electricitat, fotografia, cinema, ràdio, televisió, GPS; telescopis, vacunes, sanejament de ciutats, depuració de l’aigua, anestèsia, radiografies, antibiòtics, ressonàncies magnètiques; gratacels, trens, avions, viatges espacials, telèfons, ordinadors, internet…

10/14 …s’han incrustat en la nostra vida per canviar-la. Una persona del sI nostra era traslladada fins al 1700, potser notaria diferències però es podria adaptar. Però si traslladéssim algú del 1700 fins al 2020, no se’n sortiria.

11/13 Comprendre la manera de fer de la ciència és clau per a tenir un pensament crític. Per a destriar llei natural i a detectar el frau. Per combatre la mentida. Perquè no ens estafin. Perquè el coneixement és poder. Perquè #laciènciaéscultura cal #divulgaciócientífica.

12/13 Ara bé, cal incloure tots col·lectius que configuren una societat polièdrica i rica com la nostra. La disparitat de gènere no fa cap bé a ciència, ni periodisme, ni #divulgació, ni societat. #Nohihaciènciasenseconsciència #Ohisomtotsonoserà #NoMoreMatildas.

13/13 Disculpeu, però la reclusió pandèmica va ser fructífera. Més comentaris sobre #divulgaciócientífica i x distingir gra de palla, aquí: Fugir de les tenebres. Ciència i ciutadania després de la covid.
He de ponderar sempre entre defensar el que diu la raó i mantenir els amics. @fmarcalvaro, #NúriaMañé @PublAMontserrat.